Vitamintorna - óvodás korosztálynak

Mi is az a Vitamintorna és ki a T- Vitamin? Vitamin és torna, vagy torna Vitamin, mitől lesz Vitamintorna? A T- Vitamin a Torna Vitamin, ami akkor használ a gyerekeknek, ha a T- Vitaminnal együtt tornáznak és megtanulják azokat a különleges, speciális tornagyakorlatokat, amelyek segítik gerincük, mozgatóapparátusuk egészséges fejlődését. A Vitamintorna nem csupán óvodai torna, hanem egy teljesen új prevenciós szemléletű egészségmegőrző, képességfejlesztő élet- és mozgásprogram.

A Vitamintorna módszertana mindenben eltér az óvodai testneveléstől, vagy a gyógytestneveléstől. Amíg egy óvodai testnevelés foglalkozáson csoportosan játékos formában foglalkoztatjuk a gyerekeket, addig a Vitamintornán csoportban végzett egyéni speciális gyakorlatokat tanítunk. Ezek a speciális gyakorlatok a tartásjavító, talpizom erősítő, egyensúlyt-, koordinációt-, finommotorikát fejlesztő, koncentráló képességeket fokozó gyakorlatok.

A gyakorlatokat zenére végezzük, az utánzásos és játékos formájú gyakorlatvezetéssel. Így minden foglalkozáson zenés fejlesztést is alkalmazunk, hogy a koncentráló képességet a keresztezett adaptáció segítségével fokozzuk. Sőt a zene ritmusának felhasználásával a gyerekek ritmusérzékét is tudjuk fejleszteni. A zene alkalmazása nagyon fontos, mert a zene alapjában véve is mozgásra csábít. Serkentően hat a gyerekekre és elterelik a figyelmet a gyakorlatok nehézségéről is.

A Vitamintorna másik különlegessége a képhez kötés módszerének alkalmazása. Minden Vitamintorna gyakorlat egy állat, vagy növény, vagy tárgy utánzását jelenti, amelyeknek meghatározott sorrendisége van.

A T- Vitamin meséi megismertetik a gyerekeket a különböző erdei állatokkal, azok életével, mozgásaival valamint az egészségmegőrző mozdulatok bekerültek a mesékbe, amit a gyerekek a csoportszobákban is végezhetnek. Egy ilyen foglakozáson nem a klasszikus értelemben vett óvodai bábozás történik, hanem mesével-bábozással – zene hallgatással egybekötött torna, azaz mesetorna.

Összefoglalva az óvodai Vitamintorna egészségmegőrző tornaprogram tartalmazza a rendszeres, növekedést elősegítő testmozgásokat, a gerincbarát életvitel elsajátítását, az egészséges táplálkozást, az egészségtudatos viselkedési szokásokat, a lelki egészség, harmonikus életvitel, belső harmónia megteremtését, a képességek fejlesztését zene alkalmazásával, valamint a kulturált magatartási szokásokat, szándékos és véletlen balesetek megelőzését a mozgásfoglalkozások alatt.

A Vitamintorna másik célja hogy az óvodából az iskolába történő változást és átmenetet megkönnyítése a felvilágosítással egybekötött mozgás alkalmazásával. Felkészíti még a gyerekeket a mozgó óvodai életformáról az iskolai ülő életformára való áttérésre, a helyes táskahordásra, súlyemelésre, a gerinc védelmére az egyenes testtartásért felelős izomcsoportok megerősítésével, a mozgatóapparátus optimális fejlődésének megtámogatásával.

És nem utolsó sorban, ami lényeges eleme a Vitamintornának a testkép, a testtudat, kialakítása, valamint az örömszerzés a mozgáson, zene hallgatáson keresztül!

Oktató: Kovács Zsanett Zsófia

Elérhetőség: 06 30 655 8670