Rólunk

A DorogiSport csapata

Rólunk

A jelenleg érvényben lévő köznevelési törvény szerint minden olyan gyermek tanköteles, aki augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét. Ám a hatévesek egy része még nem feltétlenül érett az iskolakezdésre. Tapasztalataink szerint a Pedagógiai Szakszolgálatok teljes kapacitással működnek, így munkájukat kiegészítve, szeretnénk létrehozni egy mozgásfejlesztő központot. 2020. augusztusában, a DorogiSport csapata egy nagyszabású sportkutatást indított az egész városra kiterjedően. A projekt közel 1 hónapos időtartama alatt sikerült a lakosság 5%-ának – amely nagyságrendileg 600 dorogi lakost jelent-; megkérdezni véleményét, felmérni igényüket és meghallgatni fejlesztési javaslataikat. A beérkezett válaszok megmutatták, hogy valóban, a 6–10 éves korosztályú gyerekek mozgáspedagógiai fejlesztésére kiemelten nagy igénye mutatkozik a szülők részéről. Terveink szerint 2021 márciusában három szakemberrel elindítjuk a Dorogi Mozgásfejlesztő Központot, ahol egyéni, illetve csoportos órákat tartanánk a Dorogi Sportcsarnok egyik speciálisan kialakított termében. Célunk pedig az, hogy a gyermekek vidám légkörben, szakmailag színvonalas foglalkozások alatt fejlődhessenek. A Sportintézmény az önkormányzat támogatásával nagy hangsúlyt fektet az új központ működésére.

Gula Gabriella
programvezető

Célunk

Célunk egy olyan mozgásfejlesztő központ létrehozása, ahol a gyerekek vidám légkörben, szakmailag színvonalas foglalkozások alatt fejlődhetnek, mozoghatnak. Köztudott, hogy a mozgásos feladatok kitűnően stimulálják az idegrendszert és így segítik –többek között- az érzékelés, az észlelés fejlődését; fejlesztik a testséma optimális alakulását, a térbeli tájékozódást és az oldaldominancia érését is. Ennek megfelelően minden csoportos alkalom alapja a variált mozgás lesz, különböző szempontok alapján bontva csoportjainkat pl. életkor, mozgásforma.
További célunk a prevenció is, az esetleges tanulási nehézségek megelőzése; az iskolakezdés előtt álló óvodás gyermekek mozgáskultúrájának egységesítése, esetleges fennmaradt reflexek leépítése, mozgásuk, figyelmük összerendezése és a finommotorika fejlesztése is. Minderre szakembereink többféle mozgásformával, fejlesztő eszközök használatával, játékkal és a különböző pedagógiai módszerek segítségével motiválják a gyerekeket. Célközönségünk főként az óvodás és a kisiskolás korosztályú gyermekek; így a szülőkkel való kapcsolatfelvételben és a szolgáltatás megismertetésében is, szoros együttműködésre számítunk a dorogi óvodákkal és általános iskolákkal.